Exercitiu de imaginatie​

Publicat pe10-06-2020 De

Va invitam sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa va ganditi cum ati reactiona daca in acest moment, ar incepe un cutremur. Si sunteti exact in punctul in care stati acum. Care este prima emotie pe care o simtiti? Dar primul gand?

Cand ne simtim in pericol, reactiile noastre sunt emotionale, iar atunci atunci cand suntem luati prin surprindere, reactia este si mai puternica, pentru ca zdruncina impresia noastra de control. Astfel ca, doar gandul unui cutremur ne poate declansa stari de frica, panica, anxietate.

Romania intra in categoria tarilor cu riscuri catastrofice mari (cutremure si inundatii), iar Bucurestiul este cea mai vulnerabila capitala din Europa la cutremure (caracteristicile terenului pe care e pozitionata, cladirile vechi, neconsolidate etc.).

Sunt lucruri la care in general nu ne place sa ne gandim, le evitam sperand poate intr-un destin bland, care nu o sa ne expuna la astfel de drame, cu toate ca majoritatea am simtit cel putin un cutremur si am auzit detalii sau am vazut imagini cu un puternic impact emotional de la cutremurul din 1977 sau altele. Sigur, solutia nu e sa ne incarcam excesiv cu astfel de continut, dar constientizarea unui potential pericol sau a nei situatii de urgenta este un dar, pentru ca e foarte important ce alegem sa facem dupa ce ne confruntam cu gandul si frica, fara sa fim de fapt in pericol iminent. Cum supravietuim.

Atunci cand ne gandim la locuinta (fie ea proprietate personala sau inchiriata), punem pe lista de prioritati o serie de lucruri: zona, spatiul, proximitatea fata de diverse facilitati, pretul, cladire noua sau veche…si lista continua. Ar fi interesant de vazut cati dintre noi iau in serios gradul de siguranta al cladirii, atunci cand sigur, nu e vizibil deteriorata sau nu are bulina rosie pe ea. Si-aici ma refer la repere privind o evaluare profesionala a rezistentei la seism, altele decat: “a fost construit pentru x, y sau z categorie de oameni (de obicei presupuse a fi de impact), a fost facut dupa 1977, a fost construit de x, este noua deci este sigura etc.”, detalii care pot fi adevarate, dar care transmit de fapt o doar impresie subiectiva de siguranta. Si chiar daca luam in calcul acest lucru, la momentul deciziei de cumparare, lucrurile se opresc acolo. Prea putini sunt cei ce isi pregatesc casa pentru un cutremur sau o situatie de urgenta.

In urma cu cativa ani, atunci cand am constientizat nu atat riscul si probabilitatea unui astfel de eveniment, ci faptul ca suntem complet nepregatiti pentru o astfel de situatie, am inceput sa ne informam si sa cautam surse care sa ne ajute in acest sens. Demersul nostru a fost lent si cu intreruperi, pentru ca nu-i asa, eventualitatea unei urgente, a uui cutremur ramane “eventuala” pana cand devine “urgenta”. Dar primii pasi pe care i-am facut, au fost:

  • sa verificam gradul de risc la seism al blocului in care locuim (ARGIS - harta cladirilor verificate din Bucuresti).
  • verificarea gradului de expunere la seism al zonei in care locuim (ARGIS).
  • sa cautam informatii despre felul in care ar trebui sa ne comportam la cutremur (nutremurlacutremur.ro).
  • sa cautam cursuri de prim ajutor (Crucea Rosie).
  • sa facem un plan cu familia extinsa.
  • sa pregatim rucsacul de urgenta la familiei.

Va spuneam ca demersul nostru a fost si este inca lent, pentru ca nu suntem nici specialisti si nu avem nici vreo pregatire specifica situatiilor de urgenta. Suntem doar o familie care in afara de tocul usii si speranta intr-un destin prietenos, nu cunostea vreo alta reactie la gandul unui cutremur, dar care a ales sa inteleaga ca e riscant sa lasi o astfel de responsabilitate doar in seama altora, fie ele si autoritati.

Am inceput cu o invitatie si vom incheia tot cu o invitatie. Va invitam ca pe parcursul demersurilor noastre, sa completati sau sa amendati informatiile gasite, pentru ca este important sa cautam si sa gasim impreuna raspunsuri, solutii si alternative pentru a ne informa si educa in aceasta directie.

Produse recomandate
Adauga un comentariu
Adauga un raspuns

Meniu

Setari

Click pentru mai multe produse.
Niciun rezultat gasit. Incearca din nou cu alte cuvinte cheie.

Trebuie sa te autentifici in cont pentru a adauga produse Favorite.

Autentificare