De ce-uri

Publicat pe11-06-2020 De

Internetul este o sursa covarsitoare de informatii despre pregatirea in cazul unui cutremur, ce sa faci in timpul sau dupa un cutremur sau a unei situatii de urgenta.

Foarte multe informatii, unele foarte utile, altele mai putin sau deloc, chiar eronate. Dar odata cu multitudinea de informatii apar si multe de ce-uri. De ce trebuie sa fac anumite lucruri, de ce nu, de ce este recomandat sa avem un kit de cutremur, de ce trebuie sa contina diverse item-uri. Acest articol incearca sa raspunda la o parte din aceste de ce-uri.

De ce?

  • trebuie sa deschidem usa de la intrare in cazul unui cutremur - Ar fi bine sa deschizi usa de la apartament, pentru ca, din cauza miscarilor seismice, exista riscul ca aceasta sa se blocheze si sa ramai blocat in locuinta.
  • trebuie sa dechidem geamurile - In cazul unor cutremure mai mari, tevile de gaze se pot fisura, mai ales in blocurile mai vechi. Geamurile deschise elimina riscul ca in locuinta sa se produca o acumulare de gaze.
  • nu ar trebui ca piesele de mobilier grele sa fie in imediata apropiere a patului sau zonei de servit masa - In cazul in care sunteti in pat la momentul producerii cutremurului, corpurile suspendate deasupra pot cadea peste dumneavoastra. Corpurile de mobilier care nu sunt pana in tavan sunt potentiali factori de risc pentru ca se pot rasturna.
  • in vitrine sau biblioteci obiectele grele si voluminoase ar trebui asezate la baza si cele mai usoare pe rafturile superioare - Multe accidente produse in timpul unui cutremur se intampla din cauza pieselor de mobilier nesecurizate si a diverselor obiecte care cad sau se sparg. Undele seismice se pot propaga atat pe verticala cat si pe orizontala, ducand la o instabilitate crescuta a obiectelor de mobilier.
  • sa aveti un kit pentru cutremur (rucsac de urgenta) - In momentul producerii unui cutremur puteti ramane izolat in locuinta sau sub daramaturi, cu acces limitat la obiectele necesare pentru supravietuire. Primele 72 de ore de dupa cutremur sunt critice si continutul unui kit de urgenta ar trebui sa contina elementele necesare supravietuirii pentru acest interval. In egala masura, chiar daca reusiti sa parasiti locuinta, dupa cutremur si iesiti afara este foarte posibil ca imobilul sa fie grav avariat si sa nu va puteti intoarce in ea. Cel mai probabil toate magazinele sau locurile pentru achizitionarea celor necesare supravietuirii vor fi nefunctionale. Kitul de cutremur va asigura necesarul de alimente si echipamente pentru supravietuire.
  • sa avem un plan de familie pentru cutremur - Cutremurele se intampla, pur si simplu. Cand nu te astepti, extrem de rapid si violent si nu iti dau timp de gandire. Ai doar timp de reactie. Si reactia vine ca urmare a obisnuintei. De aceea avand un plan de familie pentru astfel de situatii eviti haosul si ai o sansa in plus, tu si familia ta. Faceti-va un plan si repetati-l, simuland eventualitatea unui cutremur, pana cand devine reactie instictuala.
  • sub tocul usii - pentru ca tocul usii, de la un perete structural va face fata unui cutremur, spre deosebire de alti pereti. Sub tocul usii totusi cu niste limitari. Nu in apropierea geamurilor, a obiectelor inalte de mobilier instabile sau a balconului sau terasei.
  • sub o masa sau in la baza unui mobilier solid - O masa solida va poate proteja de obiectele din casa care se darama sau se sparg. Alaturi de tocul usii este unul din locurile sigure din casa. Daca nu aveti o masa solida va puteti adaposti in pozitie culcata, acoperidu-va capul si langa un obiect solid, care va prelua socul si impactul altor obiecte care ar putea cadea langa el.
  • sa nu fugim pe scari sau cu liftul - Casa scarii, lifturile si scarile sunt printre cele mai vulnerabile in cazul unui cutremur de intensitate ridicata. Acestea se pot prabusi, impreuna cu cei ce le folosesc. In cutremurul din 1977 Toma Caragiu a murit deoarece a fugit pe scari si acestea s-au prabusit.
Produse recomandate
Adauga un comentariu
Adauga un raspuns

Meniu

Setari

Click pentru mai multe produse.
Niciun rezultat gasit. Incearca din nou cu alte cuvinte cheie.

Trebuie sa te autentifici in cont pentru a adauga produse Favorite.

Autentificare