De ce alegem pungi de apa in proviziile pentru situatii de urgenta?
In urma cu mai bine de 6 ani, in familia noastra, printre primele lucruri pe care le-am avut in vedere in pregatatirea pentru cutremur, a fost desigur, rucsacul de urgenta. Doar ca nu reuseam nicicum sa intelegem cum am putea alinia necesarul de apa recomandat de autoritati (2l/persoana/zi) cu asamblarea lui intr-un rucsac, laolalta cu toate celelalte produse esentiale. In situatia in care nu e necesara evacuarea casei, dar nu vor fi functionale utilitatile curente (apa, energie, gaz etc.), un bax mare de apa de rezerva era fezabil si de atunci, e nelipsit din casa noastra.
Dar daca trebuie sa parasesti de urgenta locuinta, dupa cutremur? In niciuna din variante nu ne vedeam iesind cu baxuri de apa din casa mai ales ca la vremea respectiva, copilul nostru era de varsta mica si in scenariile din planul cu familia in care eram doar unul din parinti prezenti, ar fi ocupat oricum bratele adultului.
Prin urmare, in solutia unui kit de urgenta compact, usor de preluat si transportat, rezervele de apa au fost printre principalele preocupari ale noastre. Pe subtoculusii.ro gasiti varianta aleasa de noi, inclusa de altfel in toate kit-urile de pe site, apa in pungi de 100 ml.
De ce sa optam pentru apa in punga, impartita in fractii mici?
Apa in punga difera de apa imbuteliata prin cateva aspecte importante:
- Pungile sunt proiectate pentru a rezista la conditii dure, inclusiv la fluctuatii de temperatura. Multe sticle din plastic nu sunt chiar atat rezistente, se pot deteriora si chiar daca nu se scurge apa, poate intra aer si apa din interior se poate contamina.
- Pungile de apa sunt extrem de robuste, ceea ce inseamna ca este mult mai putin probabil sa se deterioreze. Daca totusi se scurge apa dintr-o punga, ele fiind impartite in fractii mici, nu vei pierde foarte multa apa (max. 100 ml). Daca in schimb te bazezi pe o singura sticla de apa si apa incepe sa se scurga din ea, atunci esti in pericol (min. 500 ml).
- Dimensiunile pungilor sunt in mod deliberat mici, facandu-le usoare inclusiv la transportarea lor.
Pungile au insa si unele dezavantaje:
- Sunt de unica folosinta, asa ca nu le poti reumple si inchide asa cum procedezi cu o sticla de apa.
- Sunt, de asemenea, o modalitate scumpa de a cumpara apa.
De aceea, ele ocupa un rol specific, exclusiv in proviziile pentru situatii de urgenta. In plus, recomandam completarea rucsacului de urgenta cu un bidon din materiale rezistente la impact si la temperaturi extreme, impreuna cu o varianta de tablete de purificare a apei care sa fie folosite pentru apa colectata din alte surse.
De ce ratiile de apa in pungi sunt atat de mici?
Majoritatea pungilor de apa de urgenta contin aproximativ 100 - 120 ml de apa. Pentru a pune asta in context, aceasta cantitate reprezinta aproximativ o treime dintr-o cafea Starbucks Mare Americano.
In viata de zi cu zi, se recomanda sa bem aproximativ 2 litri de apa pe zi, ceea ce ar echivala cu 20 de plicuri de apa. Dar apa in pungi nu este conceputa pentru a indeplini cerintele normale de baut. Pungile sunt concepute pentru a-ti oferi suficienta apa pentru a ramane in viata cateva zile, intr-o situatie de urgenta.
Producatorii recomanda 2 plicuri de persoana pe zi si sa nu bem nimic in primele 24 de ore, cu exceptia persoanelor bolnave. Acest nivel de rationalizare este doar pentru situatii extreme, pe termen scurt. Daca in mod regulat bem doar 200 ml de apa pe zi, vom experimenta destul de repede simptome de deshidratare care ne vor afecta capacitatea de a gandi in mod coerent si de a indeplini sarcinile de baza.
Deoarece pungile sunt portii individuale, e usor sa consumam rationalizat, fata de cum putem fi tentati daca am bea dintr-o sticla (odata aparuta senzatia de sete, tentatia de a bea mai mult decat ratia propusa, este foarte mare).
De asemenea, dimensiunea lor mica le face mult mai usor de stocat in geanta sau in torpedoul masinii, asta daca luam in considerare mici stocuri pentru situatia in care suntem in miscare, pe jos sau cu masina. Pentru ca un cutremur, ne poate gasi oriunde.
Cand folosim pungile de apa?
Cand apa raționalizata ar putea insemna diferenta dintre confort si disconfort sau, in circumstanțe extreme, dintre viata si moarte. Situatii precum:
- Un dezastru natural (cutremur, inundatie), in lipsa unor surse sigure de apa
- Suntem blocati / izolati intr-un spatiu, fara acces la vreo utilitate (ex. masina, lift, daramaturi etc.) pentru o perioada mai lunga de timp
- Drumetii / experiente outdoor, a caror durata este mai mare decat am anticipat
Care sunt locurile in care e bine sa avem cateva stocuri de pungi de apa?
- In kitul de cutremur / geanta / rucsacul de urgenta de acasa
- ofera o sursa initiala de apa curata, astfel incat sa nu ne facem griji in situatia unei evacuari rapide
- La locul de munca
- o minima rezerva de apa potabila in spatiul in care ne desfasuram activitatea zilnica
- La scoala
- pot fi alocate cateva pungi si copiilor pentru a le avea in dulapiorul de la scoala, sau in ghiozdan
- In masina
- apa ambalata in punga este o optiune excelenta de pastrat in vehicul atat pentru eventuale urgente de zi cu zi, cat si pentru dezastre. Ambalajul este mai rezistent la fluctuatiile de temperatura decat apa imbuteliata obisnuita, ceea ce o face o optiune mai sigura pentru depozitarea pe termen lung in vehicule (inclusiv barci).
Cateva sfaturi pentru alte utilizari ale pungilor de apa
Pungile de apa Th. Geyer disponibile pe subtoculusii.ro, au o perioada de valabilitate de 5 ani, astfel ca periodic ele vor trebui reinnoite. Dupa aceasta perioada, daca nu vrem sa le consumam, pot avea si alte utilizari, cum ar fi:
- Pot fi congelate si folosite la nevoie, pentru a reduce umflarea ranilor minore
- Se poate pastra o punga in trusa de prim ajutor pentru spalarea sau irigarea ranilor
- Pentru igiena in excursii / drumetii, economisind astfel apa potabila
Apa curata, potabila, este o resursa esentiala. Va invitam sa evaluati in planul cu familia, care sunt scenariile posibile si sa incercati sa va asigurati o minima rezerva de apa pentru oricare din acestea.
In categoria Apa si hrana gasiti atat pungile de apa Th. Geyer, cat si tablete de purificare a apei, bidoane rezistente si pahare pliabile, compacte, usor de depozitat dar mai ales, de folosit intr-o situatie de urgenta.
Sursa informatiilor din acest articol, o gasiti aici.