Publicat pe Lasă un comentariu

De ce-uri

De ce-uri

Internetul este o sursa covarsitoare de informatii despre pregatirea in cazul unui cutremur, ce sa faci in timpul sau dupa un cutremur sau a unei situatii de urgenta.

Foarte multe informatii, unele foarte utile, altele mai putin sau deloc, chiar eronate. Dar odata cu multitudinea de informatii apar si multe de ce-uri. De ce trebuie sa fac anumite lucruri, de ce nu, de ce este recomandat sa avem un kit de cutremur, de ce trebuie sa contina diverse item-uri. Acest articol incearca sa raspunda la o parte din aceste de ce-uri.

De ce?

 • trebuie sa deschidem usa de la intrare in cazul unui cutremur – Ar fi bine sa deschizi usa de la apartament, pentru ca, din cauza miscarilor seismice, exista riscul ca aceasta sa se blocheze si sa ramai blocat in locuinta.
 • trebuie sa dechidem geamurile  – In cazul unor cutremure mai mari, tevile de gaze se pot fisura, mai ales in blocurile mai vechi. Geamurile deschise elimina riscul ca in locuinta sa se produca o acumulare de gaze.
 • nu ar trebui ca piesele de mobilier grele sa fie in imediata apropiere a patului sau zonei de servit masa – In cazul in care sunteti in pat la momentul producerii cutremurului, corpurile suspendate deasupra pot cadea peste dumneavoastra. Corpurile de mobilier care nu sunt pana in tavan sunt potentiali factori de risc pentru ca se pot rasturna.
 • in vitrine sau biblioteci obiectele grele si voluminoase ar trebui asezate la baza si cele mai usoare pe rafturile superioare – Multe accidente produse in timpul unui cutremur se intampla din cauza pieselor de mobilier nesecurizate si a diverselor obiecte care cad sau se sparg. Undele seismice se pot propaga atat pe verticala cat si pe orizontala, ducand la o instabilitate crescuta a obiectelor de mobilier.
 • sa aveti un kit pentru cutremur (rucsac de urgenta) – In momentul producerii unui cutremur puteti ramane izolat in locuinta sau sub daramaturi, cu acces limitat la obiectele necesare pentru supravietuire. Primele 72 de ore de dupa cutremur sunt critice si continutul unui kit de urgenta ar trebui sa contina elementele necesare supravietuirii pentru acest interval. In egala masura, chiar daca reusiti sa parasiti locuinta, dupa cutremur si iesiti afara este foarte posibil ca imobilul sa fie grav avariat si sa nu va puteti intoarce in ea. Cel mai probabil toate magazinele sau locurile pentru achizitionarea celor necesare supravietuirii vor fi nefunctionale. Kitul de cutremur va asigura necesarul de alimente si echipamente pentru supravietuire.
 • sa avem un plan de familie pentru cutremur – Cutremurele se intampla, pur si simplu. Cand nu te astepti, extrem de rapid si violent si nu iti dau timp de gandire. Ai doar timp de reactie. Si reactia vine ca urmare a obisnuintei. De aceea avand un plan de familie pentru astfel de situatii eviti haosul si ai o sansa in plus, tu si familia ta. Faceti-va un plan si repetati-l, simuland eventualitatea unui cutremur, pana cand devine reactie instictuala.
 • sub tocul usii – pentru ca tocul usii, de la un perete structural va face fata unui cutremur, spre deosebire de alti pereti. Sub tocul usii totusi cu niste limitari. Nu in apropierea geamurilor, a obiectelor inalte de mobilier instabile sau a balconului sau terasei.
 • sub o masa sau in la baza unui mobilier solid – O masa solida va poate proteja de obiectele din casa care se darama sau se sparg. Alaturi de tocul usii este unul din locurile sigure din casa. Daca nu aveti o masa solida va puteti adaposti in pozitie culcata, acoperidu-va capul si langa un obiect solid, care va prelua socul si impactul altor obiecte care ar putea cadea langa el.
 • sa nu fugim pe scari sau cu liftul – Casa scarii, lifturile si  scarile sunt printre cele mai vulnerabile in cazul unui cutremur de intensitate ridicata. Acestea se pot prabusi, impreuna cu cei ce le folosesc. In cutremurul din 1977 Toma Caragiu a murit deoarece a fugit pe scari si acestea s-au prabusit.
stefan-steinbauer-hnhE83RhAWg-unsplash
dan-meyers-hluOJZjLVXc-unsplash
kirill-sharkovski-BVRCpQ7Vnz0-unsplash
 • sa avem un punct de intalnire – In urma unui cutremur cu daune ridicate va fi mult haos pe strazi si in randul oamenilor din jurul tau. A avea un punct de intalnire, intr-un loc sigur, deschis, este important pentru regrupare, pentru siguranta familiei si pentru a sti ca toti ai tai sunt in siguranta sau nu.
 • sa nu utilizati telefonul pentru apeluri personale – Dupa un cutremur liniile telefonice vor fi supraincarcate si prioritate vor trebui sa aiba cei ce au nevoie de ajutor sau ingrijiri medicale. Pentru a evita congestionarea retelei folositi telefoanele doar pentru a suna la 112.
 • ascultati doar informatiile oficiale – Dupa cutremurul din 1977, in primele momente s-au raspandit zvonuri conform caruia tot Bucurestiul era la pamant. Erau informatii eronate care nu au facut decat sa starneasca si mai multa panica in randul populatiei. In realitate cazusera sau fusesera grav avariate un numar de 33 de blocuri. De aceea este esential sa filtrati informatia si sa ascultati doar sursele oficiale. Acesta este motivul pentru care un aparat de radio portabil nu trebuie sa lipseasca din kitul tau de cutremur.
 • sa nu folositi chibrite, brichete, lumanari sau alte instrumente inflamabile – Daca va aflati in spatii inchise exista riscul sa fie scurgeri de gaze iar o flacara ar putea fi fatala. Ele ar trebui totusi sa faca parte din kitul de cutremur, intrucat pot fi foarte utile in exterior.
 • sa pastrezi documente si bani intr-o punga impermeabila – In haosul creat este posibil ca documentele sa fie ultimul lucru la care te gandesti. O copie a documentelor, inclusiv un document care sa specifice grupa sanguina este alsolut necesara. Totodata este posibil sa ai nevoie de bani, asa ca pune deoparte o rezerva, just in case..
 • sa verifici kitul de cutremur periodic – pentru ca parte din lucrurile care il alcatuiesc ar putea necesita schimbare, datorita perioadei de valabilitate. Baterii, alimente, baterii externe, verifica termenul de valabilitate si fa un refill daca acesta a expirat.
 • sa ai cunostinte minime de prim ajutor – In astfel de situatii, cu siguranta, vor fi persoane care vor avea nevoie de prim ajutor. Sa il primeasca in cel mai scurt interval poate fi vital si oricine il poate oferi poate salva o viata.
 • sa te informezi – Acum cativa ani am plecat la drum avand cunostinte limitate vis a vis de cutremure si toate lucrurile legate de acestea. Dar pe masura ce am cautat informatie am aflat foarte multe despre forta distructiva a unui cutremur. Am aflat ca un oras poate fi distrus cand cutremurul face echipa cu un tsunami si un incendiu. Am aflat ca speranta exista, dovada sunt oameni care au fost gasiti sub daramaturi dupa mai mult de 7 zile, chiar 10. Am aflat ca Romania este predispusa la un cutremur de magnitudine ridicata la fiecare + 30 de ani, periodicitatea cutremurelor din istoria Romaniei ne arata asta. Am aflat ca puterea unui cutremur este de 30 de ori mai mare de la un grad la altul. Si am aflat ca in fiecare casa ar trebui sa existe cate un kit de cutremur. Este o sansa in plus in fata unui inamic nevazut si feroce.
 • www.subtoculusii.ro – Pentru ca este o locul in care gasesti atat kituri si produse pentru cutremur cat si informatii utile, spuse pe intelesul tuturor. Pentru ca este o initiatiava care a plecat de la nevoia de siguranta si tratam oamenii care vin “subtoculusii” cu respect si prietenie.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *